فهرست مطالب
- چرخه بازار ارزهای دیجیتال چیست و شناخت آن چه سودی دارد؟
- چهار فاز چرخه بازار کریپتو
- 1- فاز انباشت چرخه بازار کریپتو
- 2- مرحله روند صعودی (بازار گاوی) چرخه بازار کریپتو
- 3- فاز توزیع چرخه بازار کریپتو
- 4- روند نزولی (بازار خرسی) چرخه بازار کریپتو
- چرخه های بازار کریپتو چه مدت طول میکشند؟
- چه زمانی بخریم و چه زمانی بفروشیم؟
- نتیجهگیری
چرخه بازار ارزهای دیجیتال چیست و شناخت آن چه سودی دارد؟
در ابتدای این مقاله و قبل از توصیف چرخه های بازار باید بدانید که داشتن دانش کافی نسبت به چرخه بازار کریپتو به شما کمک میکند ریسک خود را به حداقل و بازده خود را به حداکثر برسانید.
آلبرت انیشتین میگوید: برای درک بهتر محیط پیرامون خود، با دقت به طبیعت نگاه کنید.
در راستای این سخن، اگر به جهان پیرامون خود نگاه کنیم میبینیم الگویی در طبیعت وجود دارد که زندگی روزمرهی ما را هم تحت تأثیر قرار داده است. علاوه بر اینکه این الگو در طبیعت دیده میشود؛ میتوان ردپای آن را در روانشناسی، آمار، طراحی گرافیک و بازار سهام نیز مشاهده نمود. این الگو احتمالاً مهمترین تابع ریاضیاتی برای شناسایی نقاط ورود و خروج در بازار ارزهای دیجیتال است.
این تابع ریاضی برای اولین بار توسط یک ریاضیدان آلمانی به نام کارل گاوس توصیف شد و بسته به حوزهای که در آن مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند نامهای متعددی داشته باشد.
طراحان گرافیک معمولاً این تابع را به عنوان تابع گاوسی (یا گاشن بلر) میشناسند. در آمار، اغلب به آن «توزیع نرمال» یا «انحراف استاندارد» گفته میشود، چرا که در توزیعهای احتمالی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، اکثر مردم آن را با نام رایج «منحنی زنگوله ای» میشناسند؛ اسمی که شکل ظاهریاش، آن را به بهترین شکل ممکن توصیف میکند.
منحنی زنگولهای به راحتی قابل شناسایی بوده و تکنیک مهمی است که در بازار سهام برای تعیین بهترین زمان ورود یا خروج استفاده میشود؛ سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال نیز میتوانند و البته باید بتوانند در همین راستا از آن استفاده کنند.
این منحنی تقریباً در تمام جنبههای زندگی ما یافت میشود و کاربرد دقیق آن در بسیاری از رشتههای مختلف به اثبات رسیده است.
به عنوان مثال، اگر به اولین دوره صعود بزرگ بیت کوین در اواخر دسامبر 2017 نگاه کنیم، زمانی که قیمت کریپتو به یکباره از حدود 3,000 دلار به تقریباً 20,000 دلار رسید، شکل منحنی زنگولهای کاملاً قابل مشاهده بود.
همچنین مجدداً در اواسط سال 2021 شاهد این منحنی بودیم. در آن زمان قیمت بیت کوین به ناگهان از 11 هزار دلار به 63 هزار دلار رسید و دوباره تا 30 هزار دلار کاهش یافت.
هرچند بهره گیری از منحنی زنگولهای برای نمایش یک توزیع احتمال نرمال است اما نمایش گرافیکی این منحنی میتواند برای تعیین چهار مرحله از چرخه بازار کریپتو و شناسایی بهترین زمان ورود و خروج استفاده شود.
چهار فاز چرخه بازار کریپتو
از این منحنی زنگولهای میتوان برای شناسایی 4 فاز موجود در چرخه بازار ارزهای دیجیتال شامل انباشت آهسته، روند صعودی سریع، فاز نزولی و افت قیمت استفاده کرد. این الگویی است که بارها و بارها در تمام بازارهای مالی تکرار میشود.
متأسفانه، به ویژه در بازار ارزهای دیجیتال، افراد بر این باورند که قیمت ارزها بدون توجه به چرخههای دنیای طبیعی که البته کریپتوکارنسی هم بخشی از آنهاست همواره رو به افزایش است.
در حالی که همواره چرخههای متعددی در دنیا وجود دارند و خواهند داشت و همه ارزها و از جمله بازارهای دیجیتال ذاتاً تمایل دارند تا از این الگوها پیروی کنند.
نکته مثبتی که در رابطه با این چرخهها وجود دارد، این است که با تکمیل یک چرخه، چرخه بعدی آغاز میشود.
مشکل بسیاری از سرمایهگذاران و به ویژه معامله گران ارزهای دیجیتال این است که نمیدانند بازارها ماهیت گردشی دارند و فاز نهایی چرخه را پیشبینی نمیکنند (یا نمیخواهند آن را باور کنند).
هرچند شناسایی دقیق نقاط اوج یا کف در تمام چرخهها تقریباً غیرممکن است؛ اما همین که درک کنیم چرخه بازار کریپتو وجود دارد و بفهمیم اکنون بازار در کدام چرخه قرار دارد، به ما کمک میکند بهترین زمان ممکن برای خرید و فروش را شناسایی کنیم و به این ترتیب سود خود را به حداکثر و میزان ضرر را به حداقل برسانیم.
در ادامه چهار فاز اصلی یک چرخه در بازار و نحوه تشخیص آنها را بررسی خواهیم کرد.
1- فاز انباشت چرخه بازار کریپتو
فاز انباشت در واقع مرحله آغازین یک پروژه جدید یا پایان فاز قبلی است که در آن بازار در وضعیت کف قرار داشته است. در مورد یک پروژه جدید، زمانی که پذیرندگان اولیه یا سرمایهگذاران قبلی پروژه را خریداری میکنند، فاز انباشت رخ میدهد.
اما در شرایطی که بازار در وضعیت کف قرار دارد و دستهای ضعیف دارایی خود را میفروشند، عدهای با این تصور که بدترین شرایط ممکن به پایان رسیده، شروع به خرید و انباشت میکنند. این انباشت شروع چرخه جدید و نقطهای از چرخه است که قیمت در وضعیت کف قرار دارد. نقطهای که با حرکت احساسات در بازار از حالت منفی به خنثی (یعنی نسبت به چرخه قبلی بازار خنثی می شود) شناخته میشود.
2- مرحله روند صعودی (بازار گاوی) چرخه بازار کریپتو
در این مرحله اگر نگاه کلی به بازار بیندازیم، روند صعودی آن کاملاً ملموس است. در حقیقت این مرحله زمانی رخ میدهد که بازار با سرعت فزاینده حرکت به سمت اوجهای بالاتر را آغاز میکند. در ابتدای این مرحله، تکنیکالیست ها این پروژهها را برای رصد کردن انتخاب میکنند و اکثریت سرمایهگذاران اولیه وارد بازار میشوند.
به عبارت بهتر، این مرحله زمانی است که جهت بازار مشخص شده و در کل؛ احساساتِ خوشبینانه بر بازار حاکم میشود.
در پایان این مرحله از چرخه بازار کریپتو ، احساس FOMO (ترس از دست دادن) بالا میرود و سرمایهگذاران بیشتری بخاطر ترس از دست دادن سود، مدام در حال خریدن آن ارز در بالاترین سطح قیمتیاش هستند.
پایان این مرحله نیز با هجوم دیرهنگام اکثریت جامعه و در نتیجه افزایش قابل توجه حجم بازار مشخص میشود. زمانی که داراییها به قیمتی بالاتر از ارزش واقعیشان معامله میشوند.
اینجا دقیقاً نقطهای است که سرمایهگذاران قبلی پروژه و سایر سرمایهگذاران باهوش و خبره اقدام به فروش سهام خود میکنند.
از آنجایی که قیمتها رفته رفته کاهش مییابد، بازار به سمت فاز توزیع، هدایت شده و موج آخر سرمایهگذاران به سمت آن هجوم میآورند. دورهای که سودهای بزرگ در مدت های بسیار کوتاه به دست میآیند و توجه رسانهها به بازار به بیشترین حد آن میرسد.
3- فاز توزیع چرخه بازار کریپتو
فاز سوم چرخه بازار ارزهای دیجیتال ، فاز توزیع است. در این مرحله قیمت روند یکنواختی را طی میکند و تعداد فروشندگان در بازار بیشتر میشود. در این بخش، احساسات صعودیِ فاز قبلی جای خود را به نوعی از احساسات مختلط میدهند. از نگاه بسیاری از افراد قیمت یکنواخت خواهد ماند زیرا کلیه معاملات در دامنه نوسانی محدودی انجام میشوند که میتواند روزها یا هفتهها طول بکشد و از این به بعد نوسانات آرامی پیش خواهد بود.
این مرحله زمانی به پایان میرسد که جهت حرکت بازار معکوس شود. در این دوره الگوهای کلاسیک تحلیل تکنیکال مانند سر و شانه یا سقفهای دوقلو یا سه قلو را میتوان مشاهده کرد که نشانه تغییر جهت بازار هستند.
این مرحله اوج بازار را نشان میدهد و مستقیماً تحت کنترل احساسات عمومی است. در این مواقع اکثر سرمایه گذاران به وضعیت اخیر بازار چشم دوخته و امید دارند تا بازار همچنان و بدون وقفه به آنها سود بدهد غافل از آنکه وقت آن رسیده تا قیمت بایستد و نفسی تازه کند. هرچند طمع و حرص، سرمایه گذاران معمولی را از هرگونه واکنشی باز میدارد اما معامله گران حرفهای و پولهای هوشمند از بازار خارج شده و انتظار و ترس به نسبتهای برابر بازار را احاطه کردهاند.
4- روند نزولی (بازار خرسی) چرخه بازار کریپتو
آخرین مرحله چرخه بازار کریپتو کارنسی، روند نزولی است. این دوره برای اکثر سرمایهگذاران، سختترین دوره و پر از احساسات متفاوت است؛ دورهای که رسانههای اجتماعی سعی میکنند به افراد القا کنند که قیمت باید همواره در حال بالا رفتن باشد.
طبیعت و ذات این جهان حکم میکند که همیشه یک مرحله افت و نزول نیز باید وجود داشته باشد و به نظر میرسد این یکی از سختترین درسها در جامعه ارزهای دیجیتال باشد.
به لحاظ روان شناختی این دوره از چرخه بازار ارزهای دیجیتال ، سخت ترین مرحله برای سرمایه گذاران است چرا که یا اطلاعی از تکرار دوره ها ندارند و یا ترجیح می دهند آنها را نادیده بگیرند که منجر به فروش دیرهنگام یا انصراف از فروش میشود.
البته، ممکن است برخی از هولدرها منتظر افزایش قیمت بعدی (HODL) باشند؛ رویکردی که میتواند نرخ بازگشت سرمایه را به طرز قابل توجهی کاهش دهد و فرصتهای سرمایهگذاری را در آینده محدود کند.
چرخه های بازار کریپتو چه مدت طول میکشند؟
از آن جا که بازار ارزهای دیجیتال هنوز بسیار جوان (در حدود یک دهه) است، دادههای محدودی برای تخمین مدت زمان این دورهها در دست داریم. بزرگترین دوره رشد بازار در سال 2017 اتفاق افتاد، زمانی که قیمت از 3000 دلار به تقریبا 20000 دلار رسید.
مجدداً در سال 2021، یک دوره صعودی بزرگ دیگر داشتیم که قیمت از 10000 دلار به 63000 دلار رسید. برخی معتقدند طول مدت یک چرخه حدود 4 سال است؛ اما واقعاً نمیتوان برای آن عدد دقیقی مشخص کرد.
چرخههای اصلی موجود در بازار گاهی چندین سال طول میکشند؛ در حالی که چرخه یک ارز دیجیتال مشخص میتواند بین چند روز تا چند هفته باشد.
چرخههای درون چرخه
لازم به ذکر است که گاهی در طول مدت چرخه بازار کریپتو، چرخههایی دیگری در دل آن تشکیل میشوند. به عنوان مثال، ممکن است سرمایهگذاران خبره به طور همزمان از روند صعودی یک ارز دیجیتال خاص و روند صعودی کلی بازار بهرهمند شوند.
چه زمانی بخریم و چه زمانی بفروشیم؟
سرمایه گذاری معکوس زمانی رخ می دهد که سرمایه گذاران آگاهانه بر خلاف روند بازار حرکت میکنند و این یعنی زمانی که بازار در وضعیت خرید است، میفروشند و زمانی که بازار در وضعیت فروش است، خرید میکنند.
زمان خرید
مرحله انباشت بهترین زمان برای خرید در بازار است. برای پروژههای جدید، زمانی که ارز تازه به بازار ارائه شده یا چرخه قبلی در پایان فاز نزولی میباشد، بهترین موقعیت برای خرید است. موقعیتی که روند کاهش قیمت متوقف شده است اما در عین حال بازار همچنان نزولی (خرسی) است و به آن خریدن در کف هم گفته می شود.
زمان فروش
با توجه به سرمایهگذاری معکوس، بهترین زمان فروش پایان دوره صعودی و قبل از شروع فاز توزیع است. در این بازهی زمانی، احساسات صعودی بر بازار حاکم است؛ قیمتها همچنان در حال افزایش هستند و همه افراد و همچنین رسانهها در مورد افزایش قیمتها صحبت میکنند. برای اسمارت مانی ها یعنی سرمایه گذاران باهوش و خبره، این دوره بهترین موقعیت برای فروش دارایی است.
واقعیت
متأسفانه، همه ما دوست داریم باور کنیم که قیمتها همواره بالا میروند و به خصوص در بازار ارزهای دیجیتال این باور موجب می شود با وجود افزایش قیمت و حضور در یک بازار صعودی، فروش برای اکثر سرمایهگذاران دشوار شود.
واقعیت این است که قیمتها همیشه افت میکنند! منحنی زنگولهای تابعی از واقعیت است و آن را به وضوح به ما نشان میدهد. به همین دلیل است که رویکرد سرمایهگذاری معکوس به ویژه در بازار ارزهای دیجیتال بسیار مهم است.
نتیجهگیری
چرخهها در تمام جنبههای زندگی روزمره ما وجود دارند. از خورشید و ماه گرفته تا بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال، همه و همه چرخههای خاص خود را دارند. به ویژه با این حجم از نوسان در بازار ارزهای دیجیتال، درک چرخه بازار کریپتو و دوره های آن برای تعیین نقاط ورود و خروج بسیار مهم و حیاتی است. معاملهگران و سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال که از آگاهی و دانش کافی در این زمینه برخوردار هستند و آن را به خوبی به کار میگیرند، میتوانند با کمترین میزان ریسک، بالاترین میزان سود و بازده را تجربه کنند.