فهرست مطالب
- چرا معامله گری با کتاب هنر جنگ برای ما مفید است؟
- درس اول: شناخت خود و بازار
- درس دوم: زمان شناسی و صبر در معامله گری
- درس سوم: تغییر و اصلاح به موقع استراتژی
- درس چهارم: زیرک بودن در معامله گری
- درس پنجم: محاسبات متعدد قبل از عمل
- درس ششم: تغییر مسیر همانند آب
- درس هفتم: عدم انجام معامله در خلاف روند بازار
- درس هشتم: تمرکز بر روی انجام یک ترید خوب
- درس نهم: انتظار برای شکار فرصتهای بازار
- درس دهم: کسب سود در آرامش و بدون نبرد
- نتیجهگیری
چرا معامله گری با کتاب هنر جنگ برای ما مفید است؟
شاید با مشاهده عنوان مقاله به این فکر بیفتید که هنر جنگ چه ارتباطی با حوزه مالی دارد و چگونه میتوان به معامله گری با کتاب هنر جنگ پرداخت؟
سالها پیش در یک فروم معاملاتی و سرمایه گذاری در اینترنت وقت میگذراندم. در آنجا با یک تریدر بسیار با تجربه به نام کوروش آشنا شدم. در آن زمان هنوز وارد معامله گری تمام وقت نشده بودم و فقط مشغول کار خودم بودم. کوروش سعی داشت تا دانش و تجربیات خود را به من منتقل کند، مخصوصاً در مورد ذهنیت معامله گری.
من هنوز خیلی تازهکار بودم و این موضوع سبب شد تا بسیاری از حرفهای او را نفهمیده فراموش کنم؛ اما خیلی زود فهمیدم در آن دوران سعی داشت به من چه بگوید. کوروش مرا تشویق کرد کتاب «هنر جنگ» را بخوانم. پس از 4 الی 5 سال تحمل شکست و درد و رنج در بازارهای معاملاتی، به سراغ این کتاب رفتم و آن را خواندم. به نظرم اگر این کتابِ مختصر و به یاد ماندنی را زودتر میخواندم، مطمئناً روند معاملاتم در طول این سالها اندکی آسانتر میشد.
هنر جنگ بیش از 2500 سال پیش توسط سان تزو، ژنرال، استراتژیست نظامی و فیلسوف چینی نوشته شده است. این کتاب در اصل برای ارائه یک استراتژی در جنگ نوشته شده؛ اما توصیههای آن در هر کجای دیگر که فکرش را بکنید، قابل استفاده است.
در ادامه این مقاله از وبسایت دگرش ، میخواهیم 10 درس کوتاه معامله گری با کتاب هنر جنگ را که از نظر ما در زمینه معاملات مفید و کاربردی است را با شما به اشتراک بگذاریم.
درس اول: شناخت خود و بازار
اگر دشمنت و خودت را بشناسی، دیگر از نتیجه صد جنگ هم نمیترسی. اگر خودت را بشناسی اما دشمن را نشناسی، به ازای هر پیروزی که به دست میآوری، شکستی نیز متحمل میشوی. اگر نه دشمنت را بشناسی و نه خودت را، در تمام نبردها شکست خواهی خورد.
استفاده در معاملات:
شاید بتوان گفت اولین و مهمترین موضوع در بحث معامله گری با کتاب هنر جنگ در این قانون نهفته است. در هنگام ترید کردن اگر هم بازار و هم خودتان را بشناسید، در بهترین موقعیت ممکن برای کسب سود پایدار و همیشگی هستید؛ اما اگر بازار را بشناسید و خودتان را نه و یا بلعکس، نتایجی که به دست میآورید کاملاً تصادفی خواهند بود.
به عبارت دیگر، برای آنکه به یک معاملهگر سودآور تبدیل شوید و ترید کردنتان به قمار تبدیل نشود، باید به شناخت و درک عمیقی از بازار و خودتان برسید.
درس دوم: زمان شناسی و صبر در معامله گری
کسی که میداند چه زمانی میتواند بجنگد و چه زمانی نمیتواند، پیروز میدان خواهد بود.
استفاده در معاملات:
یکی دیگر از نکاتی که باید در معامله گری با کتاب هنر جنگ بیاموزید؛ زمان شناسی برای ورود و یا خروج از یک معامله است. وقتی به عنوان یک معامله گر در مقابل چارت ها قرار میگیرید ممکن است روزهای متعددی بگذرد اما شما هیچ سیگنال مناسبی برای ورود به بازار پیدا نکنید. این موضوع نباید شما را از معامله گری ناامید کند. ناامیدی و بیحوصلگی اجازه مدیریت معاملات را به شما نمیدهد. گاهی اوقات فقط با صبر و انتظار نه تنها بیشترین دستاورد را به دست میآورید، بلکه تا حد زیادی در زمان و انرژیتان نیز صرفه جویی میکنید.
اجازه ندهید احساسات شما بر معاملات تان حاکم باشد. این نقطه ضعف به ظاهر کوچک در نهایت شما را به دامهای بزرگ میاندازد.
درس سوم: تغییر و اصلاح به موقع استراتژی
با توجه به شرایط، برنامههای خود را تغییر دهید و اصلاح کنید.
استفاده در معاملات:
استفاده از این درس در راستای معامله گری با کتاب هنر جنگ بیشتر مخصوص معاملهگران باتجربه بازار است و شاید خیلی به درد تازه کاران نخورد. باید معامله گر تیز و باتجربهای باشید تا متوجه شوید در چه شرایطی میتوانید از برنامههای معاملاتی سرپیچی کرده و آنها را اصلاح کنید.
اگر به تازگی وارد دنیای معامله گری شدهاید، سعی کنید شم خود را در این زمینه قوی کنید.
درس چهارم: زیرک بودن در معامله گری
کسی میتواند مسیر خروج سود آوری را بیابد که با بدی های جنگ آشنا باشد.
استفاده در معاملات:
این درس نیز یک نکتهی خوب برای معامله گری با کتاب هنر جنگ است. اگر به عنوان یک تریدر قصد دارید تا در مسیر رسیدن به سود ثابت قرار بگیرید، باید برای شناخت عمیق بازارهای مالی تلاشی دو چندان کنید. علاوه بر این موضوع، باید به درک خوبی از خودتان نیز برسید. در حقیقت ترس ها و طمع های افراد است که باعث سود و زیان آنها در بازارهای مالی می شود؛ حال آنکه این مولفه ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
این درس از کتاب هنر جنگ به شما میگوید که در معامله گری قطعا سقوط میکنید، شکست میخورید؛ اما نباید بترسید چراکه پس از مدتی یاد میگیرید و در نهایت به یک استاد چیره دست تبدیل می شوید. افرادی که به دنبال ثروت یک شبه هستند، شما را میبینند و با خود فکر میکنند معامله گری چقدر آسان است! در حالی که حقیقتاً این طور نیست.
درس پنجم: محاسبات متعدد قبل از عمل
ژنرالی که در نبرد پیروز میشود، قبل از شروع جنگ، محاسبات زیادی انجام داده؛ اما ژنرالی که در نبرد شکست میخورد، محاسبات کمی داشته است!
استفاده در معاملات:
برای استفاده از این نکته در معامله گری با کتاب هنر جنگ باید بدانید که اتخاذ تصمیمات معاملاتی در تب و تاب بازار، ایده فوقالعاده وحشتناکی است. شما باید سطوح معاملاتی خود را قبل از هیجانات بازار به خوبی محاسبه و تحلیل کرده و آنها را تعیین کرده باشید. آماده نبودن، همیشه شما را به عنوان یک معامله گر در موقعیتهای ضعیفی قرار میدهد.
درس ششم: تغییر مسیر همانند آب
مثل آب باش؛ مسیر خود را با توجه به ماهیت بستری که روی آن جریان داری، تغییر بده.
استفاده در معاملات:
معاملهگرانی که از مفروضات خود در بازار سخت دفاع میکنند، گویی که از یک گنج محافظت میکنند. تجربه نشان داده است که این گونه افراد بیشتر از سایرین در معرض آسیب هستند. هرگز نگویید من فقط در بازار صعودی یا نزولی فعالیت میکنم.
اگر میخواهید از این نکته معامله گری با کتاب هنر جنگ استفاده کنید، یک برنامه کلی داشته باشید و به پیش بینی های خود از بازار خیلی دل نبندید. به یاد داشته باشید که همهی معامله گران برای کسب سود در بازارهای مالی حضور دارند. این افراد هرجا که لازم باشد مانند آب مسیرشان را تغییر می دهند تا به سود برسند.
درس هفتم: عدم انجام معامله در خلاف روند بازار
یک اصل نظامی میگوید زمانی که دشمن در سربالایی است، به او حمله نکن و در سرپایینی با او مخالفت نکن.
استفاده در معاملات:
برای استفاده از این نکته در معامله گری با کتاب هنر جنگ باید بدانید زمانی که یک روند صعودی یا نزولی ایجاد میشود، به احتمال زیاد مدتی در همان جهت حرکت میکند. در این دوره نباید با آن مبارزه کرده و خلاف جهت بازار ترید کنید.
در بازارهای گاوی روی نقاط کمینه و حمایت ها بخرید و در بازارهای خرسی روی نقاط اوج و مقاومت ها بفروشید. هر زمان مشاهده کردید که بازار بر وفق مراد شما نیست، از ترید کردن پرهیز کنید و با جلوگیری از ضررهای احتمالی، از سرمایه تان محافظت کنید.

درس هشتم: تمرکز بر روی انجام یک ترید خوب
بدون طمع شهرت پیشروی کن و بدون ترس از رسوایی عقب نشینی کن. فقط به فکر حفاظت از قلمرو و خدمترسانی به حاکمیت باش.
استفاده در معاملات:
اگر بخواهید از این نکته برای معامله گری با کتاب هنر جنگ الهام بگیرید باید توجه داشته باشید که بر روی پول تمرکز نکنید. در عوض باید بر روی انجام یک بازی خوب و طولانی مدت تمرکز کنید و بگذارید پول فقط یک محصول جانبی باشد.
درس نهم: انتظار برای شکار فرصتهای بازار
مبارزان خوب قدیمی، خود را فراتر از شکست میدانستند و منتظر فرصتی برای شکست دادن دشمن بودند.
استفاده در معاملات:
همیشه سعی کنید ذهنیت مثبت خود را حفظ کنید. با یک ذهنیت مثبت، حتی بدترین باخت هم میتواند به طرز جادویی به یک فرصت عالی تبدیل شود.
همچنین تعیین کنید کنترل چه چیزهایی در دست شما هست و چه چیزهایی از کنترل شما خارج هستند. به عنوان مثال رفتار شما، ریسکپذیری، تعیین نقاط ورود و خروج همگی چیزهایی هستند که کاملاً تحت کنترل شما قرار دارند درحالیکه روند بازار کاملا از کنترل شما خارج است. یادآوری همیشگی این مسئله به شما کمک میکند تا روحیه بهتری در این بازار داشته باشید و بتوانید فرصتهای خوب معامله گری را شکار کنید.
درس دهم: کسب سود در آرامش و بدون نبرد
بهترین هنر جنگ این است که دشمن را بدون نبرد تحت سلطه خود درآورید.
استفاده در معاملات:
آخرین نکته از درسهای معامله گری با کتاب هنر جنگ به این موضوع اشاره دارد که بهترین نوع ترید کردن این است که بدون مبارزه با بازار، هر آنچه به شما میدهد را بپذیرید. اجازه ندهید که رضایت آنی در روند کارتان اختلال ایجاد کند. اگر بتوانید نقش خود را خوب بازی کنید، سودتان از خودش مراقبت میکند.
نتیجهگیری
شاید در نگاه اول موضوع کتاب هنر جنگ در رابطه با مسائل مربوط به جنگ باشد، اما اگر در آن عمیق شوید، میبینید به راحتی میتوان آموزههای آن را در معامله گری بازارهای مالی به کار بست و از راهنماییهای روانشناسانه آن در جهت پیشرفت و سودآوری استفاده کرد. کافیست هر مطلبی که میخوانید، کلماتی مثل جنگ یا دشمن را با کلماتی مثل بازار یا تجارت یا حتی زندگی جایگزین کنید.
البته این اصلا به این معنی نیست که بازار دشمن شماست. نه، بازار به دنبال هیچ کسی نیست؛ این روانشناسیِ خود ما به عنوان معامله گر است که کار ما در بازار سخت یا آسان میکند. در پایان امیدواریم از این 10 درس کوتاه معامله گری با کتاب هنر جنگ لذت برده باشید.
10 درس کوتاه معامله گری با کتاب هنر جنگ