فهرست مطالب
- چرا بازار ارزهای دیجیتال برای کلاهبرداران جذاب است؟
- 1. دادن کریپتو به کسی تا بتواند آن را چند برابر کند
- 2. سرمایه گذاری در “پلتفرم های غیرفعال”
- 3. ثبت نام در صرافی هایی که کریپتو رایگان ارائه میدهند
- 4. کلاهبرداری های ارز دیجیتال از طریق ایمیل
- 5. فریب خوردن از اکانتهای جعلی کریپتو در اینستاگرام
- 6. فریب داده شدن توسط اینفلوئنسرهای ارز دیجیتال (جعل کنندگان)
- 7. دزدیدن نظر با اعتبارسنجی
- 8. خرید پروژههای جعلی کریپتو
- 9. نصب کیف پول ارز دیجیتال جعلی و برنامههای صرافی
- 10. کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش Upsell
چرا بازار ارزهای دیجیتال برای کلاهبرداران جذاب است؟
همهی ما میدانیم که بازار ارزهای دیجیتال عمر چندانی ندارد اما در همین مدت کوتاه توانسته علاقهمندان بسیار زیادی را به خود جذب کند. همین موضوع سبب شده تا در سالهای گذشته حجم سرمایه فراوانی به این بازار سرازیر گردد. این مقدار از پول و سرمایه، بازار بسیار جذابی را برای سارقان مدرن پدید آورده تا بتوانند از طریق کلاهبرداری های ارز دیجیتال به نان و نوایی برسند.
عده ای از فعالان بازارهای مالی مانند بازار سهام یا فارکس معتقدند که کریپتو کارنسی یا همان ارز دیجیتال، غرب وحشی اینترنت است! هیچ کتابچهی راهنمایی برای افراد مبتدی و تازه وارد وجود ندارد که آنها را در مقابله با کلاهبرداری های ارز دیجیتال راهنمایی کند. این بازار همانند بازی آنلاینی میماند که شما را برای اولین بار در برابر بازیکنانی قرار میدهد که از شما خیلی جلوتر هستند. در این شرایط احتمالا با افراد سطح +۱۰۰ روبرو خواهید شد که به راحتی شما را شکست خواهند داد.
کلاهبرداران؛ تله های خود را به صورت 24 ساعته و در 7 روز هفته در مقابل سرمایه هایتان میاندازند. این افراد آماده بلعیدن کیف پولهای ارز دیجیتال شما حاوی هر مبلغی از 3 دلار تا 1 میلیون دلار هستند. بنابراین برای جلوگیری از هرگونه تله ابتدا باید بدانید تله ها چه شکل و شمایلی دارند و چگونه کار میکنند.
یادتان باشد که ارز دیجیتال، سرزمین دیجیتالی فرصت ها و آینده پولی و مالی دنیا است. اما در عین حال مهم است که بدانید کلاهبرداری ها چه تفاوتهایی با فرصتهای شگفتانگیز دارند زیرا میتوانند یکسان به نظر برسند و به راحتی شما را به دام بیندازند.
بنابراین، در این مقاله از وبسایت دگرش، لیستی از کلاهبرداری های ارز دیجیتال ۲۰۲۱ و تکنیکهای همیشگیِ ما برای جلوگیری از آنها برای شما آورده شده است:
1. دادن کریپتو به کسی تا بتواند آن را چند برابر کند
این مورد یکی از رایج ترین انواع کلاهبرداری های ارز دیجیتال است. اگر در دنیای ارز دیجیتال تازه وارد هستید، به یاد داشته باشید فرضیهی شما مبنی بر اینکه کسی میتواند پول خودش را چند برابر کند کاملا درست است. به طور کلی در دنیای تجارت، پول به سمت اشخاص یا سازمانهایی میرود که میتوانند سرمایه صاحبان کسب و کارها را چند برابر کند. به چند مثال زیر توجه کنید:
- پرداخت پول خوب به بازاریابان کاربلد، منجر به فروش محصولات یا خدمات بیشتر میشود.
- استخدام توسعهدهندگان کسب و کار حرفهای و پرداخت پول خوب به آنها، شانس رسیدن به معاملات خوب را افزایش می دهد.
- پرداخت پول برای خرید تبلیغات اثرگذار، باعث دیده شدن بیشتر برند و منجر به فروش بیشتر شود.
همانطور که میبینید هر کدام از سه مورد فوق خلق ارزش مشخصی را برای آن شخص یا شرکت به ارمغان میآورند. به همین خاطر است که به آنها اعتماد شده و پول به سمتشان سرازیر میشود. حال به دنیای ارزهای دیجیتال برگردیم. شخصی که ادعا میکند پول شما را دو برابر میکند باید بتواند این کار را برای خودش انجام دهد وگرنه قصد دارد تا از یکی از مرسوم ترین روشهای کلاهبرداری های ارز دیجیتال پول و سرمایه شما را به باد دهد.
بدون علت اعتماد نکنید:
آخر چرا یک فرد به صورت تصادفی در ازای هیچ، پول شما را دو یا سه برابر کند؟ اگر با چنین افراد یا شرکتهایی روبرو شدید، قبل از انجام هر کاری حتما باید این سوالات را از خود بپرسید:
- چگونه آن را چند برابر میکنند و آیا میتوانند آن را به شما اثبات کنند؟
- چرا آنها نمیتوانند این کار را برای خودشان انجام دهند؟
- انجام این کار چه سودی برای آنها دارد؟
اگر کسی واقعا بتواند بیت کوین خود را تا بینهایت دو برابر کند، دلیلی ندارد ابتدا به شما نزدیک شود. در نتیجه هرکس با این پیشنهاد به سراغ شما بیاید یک چراغ قرمز در ذهن خود روشن کنید.
راه حل: از نزدیک شدن و اعتماد کردن به چنین افرادی به هر قیمتی اجتناب کنید.
2. سرمایه گذاری در “پلتفرم های غیرفعال”
دومین مورد از لیست ما در کلاهبرداری های ارز دیجیتال ، سرمایه گذاری در پلتفرم های غیر فعال یا Passive است. اینها پلتفرمهایی هستند که ادعا میکنند با وجوه شما ترید کرده و هر هفته درصدی از سود حاصل را برای شما واریز میکنند. اکثر این پلتفرمها ادعا میکنند که در حال معامله، ماین کردن یا مدیریت پورتفوی شما هستند.
تجربه به ما نشان داده است که در ۹۵ درصد مواقع، این پلتفرم ها طرحهای پونزی هستند. طرح های پونزی به این گونه عمل میکنند که با وارد شدن هر پول جدید، به سرمایهگذاران قدیمی خود سود میدهند. در نهایت، هر زمان که اقبال به سوی آنها کم شده و پول جدیدی وارد چرخه نگردد، این طرح از بین میرود. به همین خاطر اکثر افرادی که دیر به این پلتفرم ها ملحق میشوند متضرر اصلی هستند.
شاید برایتان سوال باشد دلیل اینکه پلتفرمهای غیرفعال همچنان ظاهر میشوند چیست؟ جواب کوتاه آن رویای یک شبه پولدار شدن و علاوه برآن سود پرداختی آنها در ابتدای امر است. این حقیقت نصفه و نیمه، مایه حیات پلتفرمهای غیرفعال است که برای متقاعد کردن شما برای پیوستن به آنها کافی است.
چگونه تشخیص دهیم که این پلتفرم ها، یک طرح پونزی نیستند؟
پلتفرم های متعددی سالهاست که برای کلاهبرداری های ارز دیجیتال وجود دارند و با وجود نظرات منفی که دریافت میکنند همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند. اما نکته مثبت این است که اینگونه پلتفرم ها غالبا رفتاریهای مشابه دارند. در اینجا موارد مشترک آنها را با یکدیگر مرور میکنیم:
چهرههای واقعی:
بنیانگذاران پلتفرم های قوی و فعال غالبا چهرهای خودشان را در شبکه های اجتماعی و مصاحبه ها نشان میدهند. اما اگر صاحب پلتفرم مایل به نشان دادن چهره خود نیست، این نشانه آن است که او نمیخواهد هویتش هنگام کلاهبرداری از شما فاش شود.
همکاری های قوی:
وقتی یک پلتفرم با یک شرکت یا شخص معتبر ارتباط دارد، پیوستن به آن احساس امنیت بیشتر و اعتبار ایجاد میکند ولی آنها با استفاده از اشخاص و شرکت های جعلی برای خودشان به صورت صوری اعتبار سازی میکنند.
اثبات درآمد:
پلتفرمهایی که هر شکلی از رسید را نشان میدهند، ادعاهای آنها باورپذیرتر است. اما واقعاً ثابت نمیکند که منبع درآمد آنها واقعی است، زیرا مدارک آنها میتواند جعلی باشد. در عوض ما میتوانیم به تراکنش های قراردادهای هوشمند مربوط به پلتفرم مراجعه کنیم. تعداد و تکرار تراکنش ها میتواند برای ما ایجاد اعتماد کند و تا جای ممکن ما را از کلاهبرداری های ارز دیجیتال در امان نگه دارد.
بازپرداخت:
اگر بازپرداخت در میان باشد، طرحهای Ponzi نمیتوانند به درستی عمل کنند. اگر سرمایهگذاران قدیمی هنگام بازپرداختِ یک سرمایهگذار جدید، پرداختهایشان مختل نشود، احتمال منابع مختلف درآمد در آن پلتفرم را میتوان تأیید کرد.
3. ثبت نام در صرافی هایی که کریپتو رایگان ارائه میدهند
در اینجا نحوه تشخیص سریع اینکه آیا این مورد میتواند یکی از کلاهبرداری های ارز دیجیتال باشد یا خیر را برای شما آورده ایم.
-
صرافی های قانونی:
این گونه از صرافیها، مبالغ محدود و مشخصی را در ازای معرفی افراد جدید به عنوان Referral Fee برای شما واریز میکنند و یا اینکه تا مدت محدودی، هزینهی تراکنش های شما را با تخفیف محاسبه مینمایند.
-
صرافی های غیر قانونی:
این صرافی ها بدون هیچگونه شرطی، فقط ارز دیجیتال رایگان به شما پیشنهاد میدهند تا راه پیوستن شما را هموارتر نمایند.
واقع گرا باشید:
هیچ صرافی رمز ارزی پول را به صورت رایگان به افرادی که در آن ثبت نام کردهاند نمیدهد. اگر چنین چیزی صحت داشت، همه افراد با پیوستن و برداشت وجوه تا جایی که امکان داشت از آن استفاده میکردند. برخی تا آنجا پیش میروند که چندین حساب ایجاد میکنند.
اگر یک صرافی غیرمتمرکز نباشد (مانند صرافی بایننس)، صاحبان آن در شبکههای اجتماعی مختلف مانند توئیتر، لینکدین و یا یوتیوب چهرهشان را در قالب ویدیو، مصاحبه و بیانیههای مطبوعاتی برای شما آشکار میکنند. این امر، شانس کلاهبرداری های ارز دیجیتال به روش Rug Pull یا “هک” را که در آن یک شخص ناشناس (بنیانگذار) میلیونها ارز دیجیتال را سرقت میکند، کاهش میدهد.
راه حل: به معامله گری در صرافی هایی که حجم مبادلات خوبی دارند پایبند باشید.
4. کلاهبرداری های ارز دیجیتال از طریق ایمیل
بسیار خب، این گزینه جزو شرورانه ترین مورد از کلاهبرداری های ارز دیجیتال موجود در جهان است زیرا حتی تریدرهای نسبتا حرفهای تر نیز گرفتار آن میشوند. این اتفاق زمانی میافتد که کلاهبرداران وانمود میکنند که شرکتهای بزرگ هستند و به عنوان مثال یکی از اعمال زیر را انجام میدهند:
- با انگیزه دریافت پول رایگان، لینکی برای خرید رمز ارز در سایتی که استفاده میکنید، برای شما ارسال میکنند.
- ادعا میکنند حسابتان با لینکی برای بازیابی رمز عبور شما در معرض خطر قرار گرفته است (تا بتوانند به روش فیشینگ آن را بگیرند).
- میگویند که در یک صرافی، رمز ارز برنده شدهاید و از شما میخواهند تا یک لینک منحصر به فرد برای دریافت آن ارائه دهید.
- قراردادهای نوشته شده جعلی شراکتی را برای شما میفرستند که شامل یک آدرس ارز دیجیتال برای ارسال وجوه شماست.
- به شما قول استخدام میدهند، در حالیکه ابتدا باید هزینهای بپردازید.
- در ایمیلی که شامل یک لینک تقلبی یا آدرسی برای ارسال پول برای شما است، وانمود میکنند که همکار یا مافوق شما هستند.
اولین اقدام سریع برای تشخیص کلاهبرداری از این طریق این است که ایمیل دریافتی را به دقت بررسی کنید. آدرسهای ایمیل مبهم یا نادرست، دارای املای بد و URL نادرست را نادیده بگیرید.
سارقانی که تلاش میکنند تا با کلاهبرداری های ارز دیجیتال به درآمدزایی برسند، روانشناسان ماهری هستند. آنها با استفاده از 2 مورد زیر سعی در رخنه کردن در احساسات شما را دارند.
ترس و فوریت شدید:
وقتی به شما میگویند حساب شما هک شده است و کسی در حال تلاش برای کسب درآمد از آن است، در حالت ترس قرار میگیرید و برای رهایی از آن دست به هر کاری میزنید. این کار میتواند شما را وادار کند که از بررسی مجدد ایمیل عبور کنید تا از محفوظ بودن اکانت خود مطمئن شوید.
طمع موجه:
این احساس دیگری است که باعث میشود انسانها دچار کلاهبرداریهای احمقانه یا پیچیده شوند. همه ما خواستههای خود را داریم و کلاهبرداریهایی که وعده ارزهای دیجیتال را میدهند فقط آنها را تحریک میکند.
راههای جلوگیری از این کلاهبرداری ها:
- برای تأیید ایمیلی که به تازگی دریافت کردهاید، با آن شرکت در وب سایتشان تماس بگیرید و از پشتیبانیِ آنها کمک بخواهید.
- آدرس URL پیوندها را کپی کنید و آن را در مرورگر خود اجرا کنید تا ببینید آیا دامنه درست است یا خیر؟
- آدرس ایمیل Reply-to ایمیل را بررسی کنید، کلاهبرداران میتوانند با ارسال ایمیل “از آدرس” این قانون را جعل کنند. آدرس های Reply-to گاهی اوقات متفاوت است.
- به خاطر ساتوشی ناکاموتو هم که شده، کلید خصوصی خود را برای کسی نفرستید.
5. فریب خوردن از اکانتهای جعلی کریپتو در اینستاگرام
اشخاصی با ۱۰۰ فالوور که به شما میگویند میتوانند روزانه ۱۰۰۰۰ دلار برای شما درآمدزایی کنند اما باید در ابتدا برای آنها بیت کوین بفرستید، ۱۰۰% در زمرهی کلاهبرداری های ارز دیجیتال هستند.
حتی برخی از آنها نیز ۵۰ هزار فالوور دارند. اما مشکل آنجاست که وقتی به پستهای آنان سر میزنید با 40 لایک و بدون هرگونه تعاملی در قسمت کامنت مواجه میشوید. به این افراد نیز اعتماد نکنید.
گاهی اوقات این حسابهای جعلی ممکن است شما را به یک طرح MLM یا Ponzi ارجاع دهند، بنابراین ممکن است مدرکی دال بر نتایج دیگران داشته باشند. اما بیایید واقعگرا باشیم، اگر آنها پول خوبی از آن کسب میکردند، به شما نیازی نداشتند. زمانی که وارد میشوید، میبینید که این یک پوشش برای کلاهبرداری از شما است.
در بسیاری از موارد کلاهبرداری، اکانتهای اینستا به دروغ به عنوان زنان ظاهر میشوند تا شما را جذب کنند.
راه حل: بی درنگ آنها را مسدود کرده یا نادیده بگیرید.
6. فریب داده شدن توسط اینفلوئنسرهای ارز دیجیتال (جعل کنندگان)
در ششمین مورد از کلاهبرداری های ارز دیجیتال باید به اینفلوئنسرها اشاره کنیم. برخی از کلاهبرداران دوست دارند خود را بهعنوان اینفلوئنسر واقعی جا بزنند تا بتوانند رمز ارز شما را بربایند. همانطور که در تصویر بالا نشان داده شده، آنها ممکن است از تاکتیکهای تبلیغاتی هوشمند مانند FOMO استفاده کنند. اگر علاقهمند به آشنایی بیشتر با مفهوم FOMO هستید پیشنهاد میکنیم حتما مقاله “چگونه ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری را شکست دهیم؟” را مطالعه کنید.
بسیاری از اینفلوئنسرهای ارز دیجیتال، محصولات و خدمات را میفروشند (مانند ایلان ماسک). بنابراین کلاهبرداران از آن به عنوان دلیلی برای ارسال پیام به شما استفاده میکنند و شما را وادار میکنند که برای آنها پول ارسال کنید.
راه حل: هرگز به اینفلوئنسر (یا هر کسی) که ابتدا به شما پیام میدهد اعتماد نکنید. همچنین، مطمئن شوید که نام کاربری او را قبل از هر اقدامی به خوبی بررسی کردهاید.
7. دزدیدن نظر با اعتبارسنجی
یوتیوب یکی از مکانهای پرطرفدار برای دوستداران ارزهای دیجیتال است. افراد با مشاهده ویدئوی کارشناسانِ این حوزه سعی میکنند تا روزانه بر دانش خود بیفزایند و غالبا پس از مشاهده ویدئو، به کامنتها مراجعه میکنند تا از نظرات افراد دیگر نیز بهرهمند شوند.
در میان کامنتها، ممکن است به کامنتی برخورد کنید که در آن یک فرد در مورد شرکت یا شخصی صحبت کرده که به او در کسب رمزارز کمک کرده است. این کامنتها اغلب برای کلاهبرداری های ارز دیجیتال هستند و معمولاً بیش از ۱۰۰ لایک دارند و حتی پاسخهای مثبت دارند که باعث میشوند واقعی به نظر برسند. این نظرات همچنین میتواند پاسخی شخصی به نظر شما باشند. این نقطه دقیقا جایی است که باید بسیار هوشیار باشید.
راه حل: به هیچ یک از آنها اعتماد نکنید، به خصوص زمانی که به شما میگویند از طریق واتسآپ با آنها تماس بگیرید.
8. خرید پروژههای جعلی کریپتو
میم کوین…
بسیاری از مردم موج dogecoin را از دست دادند، بنابراین طبیعی است که آنها به دنبال مورد بعدی باشند که اتفاق خواهد افتاد. کلاهبرداران که قصد انجام کلاهبرداری های ارز دیجیتال را دارند، این موضوع را به خوبی میدانند. آنها یک رمزارز بر اساس یک حیوان یا یک چیز احمقانه ایجاد میکنند و سپس آن را در UniSwap قرار میدهند. اما مردم به دنبال این کوین های کلاهبرداری نمیروند، بلکه بهدنبال وب سایت میروند.
رمزارزهای کلاهبرداری دارای سایتهایی با طراحی خوب با نقشههای راه طولانی هستند که نشان میدهد این یک پروژه جدی و واقعی است که افراد واقعی پشت آن هستند.
این پروژه ها معمولاً کوین هایی برای پامپ و دامپ هستند.
همچنین، عاشق ویدیوهای یوتیوب که به نقد و بررسی این کوین ها پرداختهاند نشوید. خود یوتیوبرها نیز ممکن است هنوز ندانند که این کوین یک کلاهبرداری است (یا ممکن است درگیر آن باشند).
چگونه تشخیص دهیم که یک Coin Project کلاهبرداری است؟
برای آنکه از کلاهبرداری های ارز دیجیتال به این سبک در امان باشید، باید حتما موارد زیر را مد نظر قرار دهید.
-
بنیانگذار قابل مشاهده نیست:
چراغ قرمز! مخصوصاً وقتی یک یا چند کیف پول وجود دارد که بیشترین عرضه را در خود جای داده است.
-
موارد استفاده وجود ندارد:
اگر آن کوین هدفی را دنبال نمیکند، هدف آن کلاهبرداری ارز دیجیتال است که به معنای گرفتن بیت کوین شما و دادن آن به بنیانگذاران ناشناس است.
-
عدم پیشرفت:
پروژههایی که نسبت به نقشه راه خود پاسخگو نیستند، احتمالاً به این معنی است که هیچکس کاری در آنها انجام نمیدهد.
9. نصب کیف پول ارز دیجیتال جعلی و برنامههای صرافی
یکی از روشهای زیرکانهی دیگر به قصد کلاهبرداری های ارز دیجیتال ، استفاده از این روش است. کلاهبرداران همواره در حال ساختن نسخههای جعلیِ برنامههای واقعی هستند و آنها را در فروشگاههای Apple Store و Google Play قرار میدهند. دانلود و استفاده از آنها رمزهای عبور حساب، کلیدهای خصوصی و ارزهای دیجیتال شما را در معرض خطر قرار میدهد.
شخصی با دانلود اپلیکیشن جعلی کیف پول Trezor، ۶۰۰ هزار دلار بیت کوین خود را در یک ثانیه از دست داد.
راه حل: همیشه روی لینکهای دانلود از وب سایت رسمی آن برنامه کلیک کنید. حتی به رتبهبندیها و نظراتی که در فروشگاههای اپلیکیشن میبینید اعتماد نکنید.
10. کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش Upsell
شاید بتوان گفت که بیرحمانهترین مورد از کلاهبرداری های ارز دیجیتال گزینه شماره 10 باشد. کلاهبرداری یک چیز است، اما اینکه دوباره مورد کلاهبرداری قرار بگیریم به امید بازیابی وجوهی که از آن کلاهبرداری شده، واقعا ظالمانه است. هرکسی که به شما بگوید به آنها بیت کوین بدهید تا بیت کوینی را که به تازگی از شما دزدیدهاند پس بگیرد، یک کلاهبردار بی رحم است.
راه حل: اگر آنها وانمود میکنند که یک شرکت ارز دیجیتال هستند، به وب سایت شرکتشان بروید و در آنجا با آنها تماس بگیرید تا بتوانید آنچه را که اتفاق افتاده گزارش دهید. سپس با توجه به موارد گفته شده در بالا و پاسخ آنها، قطعا میتوانید از صحت یا عدم صحت گفتههایشان مطلع گردید.
در پایان به یاد داشته باشید که کریپتو، اعتیادآور است! پس سعی کنید تا با محافظت از رمزارزهای خود، از کلاهبرداری های ارز دیجیتال در امان بمانید.