فهرست مطالب
ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری چیست؟
در این مطلب قصد داریم در مورد ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری صحبت کنیم. اختلال FOMO که مخفف عبارت انگلیسی «Fear Of Missing Out» است و در فارسی «ترس از دست دادن» نامیده میشود موضوعی است که تقریبا تمام معامله گران بازارهای مالی با آن دست و پنجه نرم میکنند.
در این مقاله از دگرش میخواهیم ببینیم که پیامدهای جسمی و روانی ترس از دست دادن (FOMO) چیست؟ و چطور میتوانیم تحت تاثیر FOMO، درست فکر کنیم؟
برای پاسخ به این سوال باید ببینیم که احساسات و عواطف چه هستند و چگونه عمل میکنند؟
معمولا متخصصان برای رسیدن به هر نوع اجماعی اختلاف نظر دارند. اما در خصوص احساسات و عواطف انسانی، اکثراً در سه چیز اتفاق نظر دارند و آنها عبارتند از:
- لایه میانی مغز که «مغز میانی» نام دارد منشاء احساسات و عواطف انسان است.
- مجموعهای وسیع و پیچیده از تغییرات جسمی در سرتاسر بدن از هسته احساسات انسان نشات میگیرند.
- این تغییرات و شرایط جسمی، انسان را برای هرگونه اقدامی آماده میکنند.
ما در تجربه ذهنی خود احساسات را به شیوههای متفاوتی تجربه میکنیم؛ حسی مثل لرزش دستها و زانوها، تنگی نفس، انرژی بیقرار در سراسر بدن، افکار درهم و برهم و غیره.
همچنین خیلی از اوقات متوجه میشویم که احساساتمان ما را به سمت عمل و اقدام خاصی هل میدهند؛ اعمالی مثل گریه کردن، خندیدن، قایم شدن، دعوا کردن و غیره.
ترس از دست دادن (FOMO) چگونه عمل میکند؟
زمانی که تحت تأثیر ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری قرار میگیریم؛ معمولاً «تمایل داریم» با ایجاد تغییرات ناگهانی برنامه معاملاتی خود را نادیده بگیریم. در این مواقع تمایل داریم تا کارهایی مثل ریسکپذیریِ بیشتر، ورود قبل از مشاهده سیگنال خرید، ماندن و خارج نشدن حتی پس از رسیدن به قیمت هدف و کارهای این چنینی را انجام دهیم. اما توجه داشته باشید که فقط «تمایل داریم»!
تمایل به معنی گرایشی است که به انجام کاری در خود احساس میکنیم و همان طنابی که ما را به سمت ایجاد یک تغییر میکشاند؛ اما اصلاً به این معنی نیست که حتماً باید عمل مورد نظر را انجام دهیم و هیچ چارهی دیگری نداریم. درک این موضوع بسیار مهم است.
شرایطی را تصور کنید که نگران ضرر در یک معامله هستید و عملاً گرفتار ترس از دست دادن (FOMO) شدهاید. در این شرایط تمایل شما به انجام کارهای خاصی که معمولاً انجام نمیدادید بیشتر خواهد شد. اما واقعاً مهم نیست این احساسات چقدر سخت و فریبنده باشند. در نهایت این شما هستید که تصمیم میگیرید به برنامه معاملاتی و اهداف بلند مدت خود پایبند بمانید یا خیر.
هر کسی ترس فومو را به شکل خاصی تجربه میکند چرا که احساسات افراد با یکدیگر متفاوت است. اما واقعا مهم نیست علائم این ترس یا بهتر بگوییم اختلال FOMO چقدر قوی باشد، در نهایت تا خود شما اجازه ندهید این موضوع نمیتواند رفتارتان را کنترل کند.
چگونه میتوانید بر احساسات خود غلبه کنید؟
بگذارید تا با یک مثال این موضوع را بهتر توضیح دهیم. تا به حال برایتان پیش آمده که عصبانی شوید اما با آرامش رفتار کنید؟
مطمئناً چنین شرایطی را تجربه کردهاید. با اینکه تمام وجودتان میخواسته فریاد بزنید و عصبانیت خود را تخلیه کنید، توانستهاید آرامش خود را حفظ کنید، به آرامی صحبت کنید و در عین حال؛ آرامش از تمام صورتتان ببارد.
اما چه چیزی باعث شده تا عصبانیت خود را کنترل کنید؟
این«اراده» شما بوده که وارد عمل شده است، اینطور نیست؟ شاید در پاسخ به این سوال دلایل دیگری نیز در ذهنتان نقش ببندد، اما در نهایت ریشه همه آنها به اراده شما باز میگردد. به عبارت دیگر تمایل به عصبانیت داشتید، اما ترجیح دادید با عصبانیت عمل نکنید. خلاصه مطلب اینکه در نهایت، اهمیت مسائل ارزشمند به مراتب بیشتر از احساسات لحظهای ما است.
اگر برای رابطه با شریک زندگیتان بیشتر از منیت خود ارزش قائل باشید؛ برای محافظت از آن رابطه دست به هر کاری خواهید زد.
اگر برای سلامتی خود بیشتر از لذتهای زودگذر ارزش قائل باشید راهی برای ترک سیگار یا کم کردن تعداد نخهای سیگاری که در طول روز میکشید پیدا خواهید کرد.
چگونه میتوانید به یک تریدر حرفه ای تبدیل شوید؟
اگر برای ثبات در معاملات بیشتر از احساسات لحظهای خود، مثل ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری هایتان ارزش قائل باشید، کاری را انجام میدهید که میدانید باید انجام شود و به برنامه معاملاتی خود پایبند خواهید بود.
ببینید برای چه چیزهایی ارزش قائل هستید تا درک بهتری از چرایی رفتار خود به دست آورید. به این ترتیب راحتتر میتوانید آنچه واقعاً برایتان مهم و ارزشمند است را بیابید و آن را با چنگ و دندان حفظ کنید. حتی اگر واقعاً نمیتوانید احساسات و عواطف خود را کنترل کنید، میتوانید افسار رفتار خود را به دست بگیرید. ارزشهای یک انسان صرف نظر از تمایلاتی که دارد تا حد زیادی تعیینکننده نوع رفتار او خواهد بود.
درک این مسئله برای هر معاملهگر مهم و کارآمد است؛ زیرا از این پس به خوبی میفهمد که تمرکز بر چیزی که میتوان کنترل کرد به مراتب مفیدتر از تلاش برای کنترل مسائلی است که از کنترل او خارج هستند.
این باور کلی که «احساسات، اعمال انسان را کنترل میکنند» به عنوان یک واقعیت عمومی پذیرفته شده و توهمی بسیار قدرتمند است. حقیقتاً توهمی بیش نیست! اما به قدری در ذهن ما تثبیت شده که باور به چیزی غیر از آن مشکل است.
برگردیم به مسئله ترس از دست دادن (FOMO) . وقتی در این حالت هستید به یاد داشته باشید که حتی بهترین معاملهگران نیز ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری را تجربه میکنند. با این تفاوت که آگاهانه یا ناخودآگاه، آنها به نوعی توانستهاند اراده خود را از این ترس قویتر کنند. همچنین از آنجا که میدانند اراده آنان در معرض تغییر است (در طول روز کم و کمتر میشود)، سعی میکنند با وضع مجموعهای از قوانین خود را از به دام افتادن در احساسات لحظهای در امان نگه دارند.
به عبارت دیگر معاملهگران موفق یاد گرفتهاند که به جای انجام کارهای آسان، کارهایی که باید انجام شوند را انجام دهند. این افراد تحت هیچ شرایطی به کارهای آسانی که به ضرر اهداف بلند مدت آنها تمام میشود تن نمیدهند.
درست مثل باشگاه رفتن و ورزش کردن؛ آسان نیست اما همچنان ادامه میدهیم چون هدف مشخص داریم.
نتیجه گیری
شاید در نگاه اول فکر کنیم احساسی مثل ترس از دست دادن (فومو) در معامله گری منجر به شکست ما در بازار میشود، اما این باور درست نیست. این عادتهای بد ما هستند که منجر به ضرر و زیان ما میشوند. اما اگر بتوانید درست در دلِ ترسِ فومو آگاهانه حواس خود را جمع کنید و با چشم خود ببینید این ترس چگونه شما را به رفتار خاصی سوق میدهد به راحتی میتوانید اعمال خود را کنترل کنید.
ارزشهای خود را در بازار بشناسید تا راحتتر بتوانید به برنامه معاملاتی خود پایبند بمانید. این تکنیکی است که به شما کمک میکند ترس از دست دادن (FOMO) را شکست دهید.